Avukat Dinç Can Kaptan'ın BBC gazetesi Bilişim Suçları Dijital Şiddet üzerine son röportajını okumak için lütfen tıklayın.  Cumhuriyet Gazetesi'nde de yayınlanan bu röportajı Cumhuriyet Gazetesi üzerinden okumak için ise lütfen burayı tıklayın.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davası, hızlı ve sorunsuz bir boşanma yöntemi olduğu için pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Taraflar bir araya gelerek evliliğin anlaşmalı şekilde sonlandırılması konusunda anlaşırlar ve bir anlaşmalı boşanma protokolü düzenlerler. Bu protokol çerçevesinde mahkemeye başvururlar ve tarafların şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmalarına karar verilir.

Anlaşmalı boşanma için açılacak olan davayı boşanma avukatı yardımı ile açmanızı tavsiye ederim. Zira yanlış açılan bir davada çok ciddi süre kayıpları yaşamanız olasıdır.

Anlaşmalı boşanmanın kabul edilebilmesi için evliliğinin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Bu hüküm konuluş amacıyla muvazaalı evlenmelerin önüne geçmektir.

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar mutlaka hakim huzuruna çıkmalıdırlar. Tarafların boşanma avukatı ile bile yine de hakim tarafları duruşmada dinlemeden boşanmaya karar vermeyecektir.

Anlaşmalı boşanma için tarafları boşanmanın mali sonuçları hususunda anlaşmış olmaları gerekir. Yani taraflar maddi manevi tazminat, nafaka, velayet, mal paylaşımı konusunda anlaşmış olmalılar. Aksi halde anlaşmalı boşanma gerçekleşmeyecektir.

Anlaşmalı Boşanma Avukatı

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar hakim huzuruna çıkarlar ve protokolü aynen kabul ettiklerini beyan ederler bunun üzerine hakim protokolde yer alan hususları tutanağa geçirir ve tarafların boşanmalarına karar verir. Daha sonra gerekçeli kararın yazılması beklenmelidir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflar mahkeme kalemine giderek temyizden feragat dilekçesi vererek kararı kesinleştirebilirler. Eğer avukat ile anlaşmalı boşanma davası açılmış ise avukata çıkarılan vekaletnamede temyizden feragat yetkisi verilmelidir.

Karar kesinleştikten sonra mahkeme kalemi boşanma kararının nüfus temsilciliğine gönderir ve boşanma gerçekleşmiş olur. Taraflar kimliklerini değiştirmek için nüfus müdürlüklerine gidebilirler.

Anlaşmalı boşanma davasının kısa sürede sonuçlanması ve protokolün kanunun aradığı şartlar uygun olması için bir avukattan yardım alınmalıdır. Bu konuda herhangi bir hukuki desteğe ihtiyacınız olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer

Anlaşmalı boşanma genel olarak hızlı şekilde sonuçlanan bir dava türüdür. Normal şartlar altında ortalama bir ay gibi sürede boşanma gerçekleşir. Fakat anlaşmalı boşanma avukatı yardımı ile açılan davalar çok daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Bazı davaları bir hafta içerisinde dahi bitirebilmekteyiz. Avukatsız olarak açılan davalar ise 4 aya kadar uzayabilmektedir. Zira Ankara aile mahkemeleri oldukça yoğundur. Bu nedenle Ankara aile mahkemesinde ortalama 3 ay sonraya duruşma günü verilebilmektedir.

 

  1. Oktay