Avukat Dinç Can Kaptan'ın BBC gazetesi Bilişim Suçları Dijital Şiddet üzerine son röportajını okumak için lütfen tıklayın.  Cumhuriyet Gazetesi'nde de yayınlanan bu röportajı Cumhuriyet Gazetesi üzerinden okumak için ise lütfen burayı tıklayın.

Boşanma Yurtdışına Tebligat

Türk hukukuna göre bir davada mutlaka karşı tarafa tebligat yapılmalıdır. Bu nedenle boşanma yurtdışına tebligat hususuna çok dikkat edilmelidir. Boşanma davalarında, tebligatın muhataba bizzat yapılması amaçlanmaktadır.

İkametgahını taşımamış ise buradaki aile bireylerine de tebligat yapılabilir. Ancak kabul etmedikleri takdirde vakit kaybı olur. En sağlıklı yolu,yurtdışı adresine, Adalet Bakanlığı vasıtasıyla tebligat göndermektir. Tercüme,tebligat ücretleri ile ilgili olarak Adliyelerdeki Bakanlık Bürolarından bilgi edinmeniz mümkün. her ülkenin istediği tebligat ücreti farklı olduğu gibi,karşı taraftaki ülke ile adli yardım ve tebligat işlerinde karşılıklı yardım sözleşmesi veya bu konularda karşılıklı fiili yardımlaşmanın mevcut olması gerekmektedir.

Boşanma yurtdışı tebligat işlemleri bazı durumlarda çok uzun sürebilmektedir. Özellikle karşı taraf yabancı ise gönderilen tebligatlar ortalama 3 ay ile 6 arasında geri dönmektedir. Her davada en az 2 tebligat gönderileceği düşünüldüğünde sadece 1 sene tebligat için beklenmektedir. Bu süreci hızlandırmanın tek yolu ise her iki tarafında boşanma avukatı tutmasıdır. Her iki tarafında avukatı olursa bu durumda tebligat için süre kaybedilmeyeceğinden dava çok hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır.

Yurtdışında Bulunan Eşe Tebligat

Boşanma ve tanıma tenfiz davalarının en büyük sorunlarından biri karşı tarafın yurtdışında bulunmasıdır. Hele ki karşı taraf yabancı ülke vatandaşı ise tebligat o kişinin vatandaşı olan ülkenin kanunlarına göre yapılacağı için çok fazla süre kaybı yaşanmaktadır. Eğer karşı taraf Türk vatandaşı ise bu durumda o ülkenin konsolosluğu aracılığıyla tebligat yapılmaktadır.

Eğer karşı tarafında adresine hiç ulaşılamıyorsa veya karşı taraf taşınmışsa bu durumda ilanen tebligat yapılmaktadır. Fakat ilanen tebligat yapılan tebligatın maliyeti yüksektir. Bu nedenle bu davaların mutlaka bir avukat yardımı ile açılmasını tavsiye ederim. Eğer avukat ile bu dava açılırsa hem süre kısalır hem de hata yapma ihtimalini ortadan kaldırırsınız.

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer

Tanıma tenfiz davaları hızlı şekilde sonuçlanan davalardır. Fakat bu davalarda tebligat yurtdışına yapılacaksa davalar en az 1 sene sürer. Eğer karşı taraf Türkiye’de ise bu durumda 3-4 ay gibi bir sürede bu davaların sonuçlanması mümkündür. Her iki tarafta avukat tutarsa bu durumda davalar 1 aydan kısa bir sürede sonuçlanabilir. Ankara’da açılan davalarda her iki tarafın da avukatı varsa dosya üzerinden karar verilmesi mümkündür. Duruşma yapılmadan karar verilmesi davanın çok hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlar. Boşanma yurtdışı tebligat konusunda ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

 

  1. Yasin