Avukat Dinç Can Kaptan'ın BBC gazetesi Bilişim Suçları Dijital Şiddet üzerine son röportajını okumak için lütfen tıklayın.  Cumhuriyet Gazetesi'nde de yayınlanan bu röportajı Cumhuriyet Gazetesi üzerinden okumak için ise lütfen burayı tıklayın.

Yıllık İzin Ücreti Nedir Nasıl Hesaplanır

İş Kanunu’na göre bir iş yerinde belirli bir süre çalışan işçilerin yıllık ücretli izin hakları vardır. Eğer işçi kabul ederse işveren bu izin hakkının ücretini ödeyerek işçiyi çalıştırmaya devam edebilir. Fakat işçi izin hakkını kullanmak isterse işveren işçiye izin vermelidir. Çoğu işletmede işçiler hiç izin kullandırılmadan çok uzun süreler çalıştırılmaktadır. İşçiler yıllık ücretli izin hakkına sahip olduğunu dahi bilmemektedir. Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır sorusuna yanıt verirken işçilerin de bu konuda bilinçlenmesi amaç ediniyoruz.

İşçiler çalışmaya devam ettikleri süre boyunca genellikle işverene karşı dava açmak istemezler zira işveren bu durumda işçiyi işten çıkarabilir. Bu nedenle bu tür davalar genellikle iş akdi sonlandıktan sonra açılmaktadır. Genellikle işçiler işten çıkarıldıktan sonra bir iş hukuku avukatından yardım almakta ve yıllık izin ücreti alacaklarını almak için dava açmaktadırlar.

Yıllık İzin Ücretini Almak İçin Ne Gerekir

Bir işçinin yıllık ücretini alması için dava açması gerekir. Bu davada yıllık izin ücreti nasıl nedir nasıl hesaplanır gibi sorularla uğraşmamak için bir avukat yardımı alınmasını tavsiye ederim. Avukat zaten gerekli hesaplamaları yaparak bu davayı açacağı için işçinin yapması gereken herhangi bir şey yoktur. İşçi sadece avukata vekalet çıkarmalıdır. Bu davalar genellikle tanık delili ile ispatlanır. Fakat işçi bu davayı her türlü delille ispatlayabilir. Örneğin iş yeri kayıtları incelenerek işçinin ne kadar süre çalıştığı veya ne kadar süre izin kullandığı ortaya çıkarılabilir. Bu konu biraz teknik bir konu olduğu için sadece burada yazılanlarla yetinilmemelidir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Yılllık Ücretli İzin Ücreti Ne Kadardır

Yıllık ücretli izin hakkını kazanabilinmesi için işçinin 1 tam yıl çalışmış olması esastır.

Özel hüküm : Kanunen 1 tam yıl çalışma süresini dolduran işçinin kıdem yılına bakılarak verilen izin süresi özel 2 durum için farklılık gösterir.

* 18 yaş altındaki işçilere

* 50 yaş üzeri işçilere kıdem şartı aranmaksızın yılda en az 20 gün yıllık izin verilir.

50 yaş üzeri işçilere 20  gün en az verilen yıllık izin süresi kıdem şartı göz önünde bulundurularak

20 gün ve üzeri dönem dikkat alınarak verilir.

yillik-izin-ucreti-nedir-nasil-hesaplanir