Avukat Dinç Can Kaptan'ın BBC gazetesi Bilişim Suçları Dijital Şiddet üzerine son röportajını okumak için lütfen tıklayın.  Cumhuriyet Gazetesi'nde de yayınlanan bu röportajı Cumhuriyet Gazetesi üzerinden okumak için ise lütfen burayı tıklayın.

Hatalı Tıbbi Tedavi Durumunda Yapılması Gerekenler

Gümüzde bir çok kişi gerek özel hastanelerde gerekse de devlet hastanelerinde yapılan hatalı tedaviler yüzünden ölmekte veya sakat kalmaktadır. Bu kişiler mağdur olmakta ve ne yapmaları gerektiğini bilmemektedirler. Peki hatalı tıbbi tedavi durumunda yapılması gerekenler nelerdir ?
Eğer bir hatalı veya yanlış bir tedavi yapıldığını düşünüyorsanız öncelikle bu konuyla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunmak gerekir. Savcılık gerekli soruşturmayı yaparak bu kişilerin bir ihmali veya kusuru olup olmadığını tespit edip ona göre kamu davası açacaktır.
Fakat açılan ceza davasında maddi veya manevi tazminat alınması mümkün değildir. Bu sebeple ayrıca bir hukuk davası açılmalı ve maddi manevi tazminat talebinde bulunulmalıdır. Bu davaların avukat yardımı ile açılması gerekir. Zira hukuki bilgisi yeterli olmayan kişilerin açacağı davalarda hak kaybına uğraması muhtemeldir.
Bu davalarda ikili bir ayrım yapmak gerekir. Eğer yanlış veya hatalı tedaviyi yapan bir özel hastane ise bu durumda asliye hukuk mahkemesine dava açılır. Tedavi devlet hastanesinde yapılmışsa bu durumda idari yargıda tam yargı davası açılmalıdır.

Hatalı Tedavi Maddi Manevi Tazminat

Doktor hatalarından kaynaklanan maddi manevi tazminat davalarının kazanılabilmesi için doktorun kusurlu olması veya bir ihmalinin olması gerekir. Bu kusurun tespitini hakimler yapamadığı için dosyayı adli tıba göndererek doktorun bir hatasının olup olmadığının tespiti istemektedirler. Eğer gelecek raporda doktorun hatalı olduğu kanısına varılırsa bu durumda maddi manevi tazminat talebi kabul edilecektir.
Hatalı tıbbi tedavi durumunda yapılması gerekenler konusunda uzman bir avukattan yardım almak gerekir. Konuyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz. Özellikle Ankara ilinde avukatsız olarak açılan bir çok dava reddedilmiştir. Bunun nedeni davanın hatalı açılması veya dava sırasında hatalar yapılmasıdır.

Doktor Hatası Tazminat Davası

Doktorun tıbbi tedavi hatası nedeniyle maddi tazminat davası açmayı düşünenler, doktorun gerçekten tıbbi bir hata yapıp yapmadığını araştırması gerekir. Tıbbi tedavi hataları aşağıdaki hususlarda olmaktadır.
1.Doktorun meslek ve sanatta acemiliği
2.Hastaya kasıtlı olarak zarar vermiş olması
3.Hasta ve Doktor arasındaki sözleşmeye aykırı hareket edilmesi
4.Yanlış veya tehlikeli muayenenin neticesinde hastanın zarar görmüş olması
5.Tedavi veya muayenede tıbbi aletlerin yanlış ve tehlikeli kullanımı neticesi hastanın zarar görmesi olarak sayılabilir.
Bu durumda yanlış veya hatalı tedavi nedeniyle zarar gören kişilerin maddi ve manevi zararları karşılanmalıdır.