Avukat Dinç Can Kaptan'ın BBC gazetesi Bilişim Suçları Dijital Şiddet üzerine son röportajını okumak için lütfen tıklayın.  Cumhuriyet Gazetesi'nde de yayınlanan bu röportajı Cumhuriyet Gazetesi üzerinden okumak için ise lütfen burayı tıklayın.

Fazla Çalışma Ücreti

İş Kanunu’na göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma yada fazla mesai olarak adlandırılmaktadır bu çalışmanın karşılığı olarak verilen ücrete de fazla çalışma ücreti adı verilir.  Kanununa göre fazla çalışmanın karşılığı olarak işçiye ücret ödenmelidir. Bu ücret normal saattlik ücretin yüzde elli zamlı haliyle ödenmelidir. Fakat günümüzde bir çok işletme işçileri çok fazla sürelerde çalıştırmakta ve fazla çalışma ücreti ödememektedir. İşçiler böyle bir haklarının olduğunu dahi bilmemektedir. Halbuki işçiler fazla çalışmalarının karşılığı olan ücretin ödenememesi nedeniyle iş akitlerini haklı bir şekilde feshedebilirler. Böylece kıdem tazminatına da hak kazanırlar.

İşverenler işçilerin fazla çalışma ücreti alabilmelerinin önüne geçmek için maaş bordrolarını işçilere imzalatmaktadırlar. Fakat fazla mesai hanesinde herhangi bir rakam yazmıyorsa bu bordroların bir önemi yoktur. Biz müvekkillerimize bu konuda gerekli uyarıları yapıyoruz ve kendilerine zorla imzalatılmaya çalışan belgeleri imzalamamalarını tavsiye ediyoruz.

Fazla Çalışma Ücreti Nasıl Alınır

Fazla çalışma ücreti almak için avukat yardımı çok önemlidir. Avukat yönlendirmesi olmadan bu yola girilmesini asla tavsiye etmiyoruz. Biz bir iş hukuku avukatı olarak işçilerimize öncelikle ihtar çekmelerini öneriyoruz. Eğer çekilen ihtar sonuçsuz kalırsa bu durumda iş mahkemesinde fazla mesai için dava açıyoruz. Dava sonunda belirlenen tutarı da icraya koyarak işçilerin fazla çalışma ücretlerini almalarını sağlıyoruz. Bu hususta sizinde bir hukuki yardıma ihtiyacınız olursa bize ulaşabilirsiniz.

Fazlma Çalışma Ücreti Nasıl Hesaplanır

Fazla çalışma ücreti hesabı yapılırken öncelikle ne kadar fazla çalışma yapıldığı tespit edilmelidir. Bu fazla çalışmaların karşılığı olarak işçiye fazladan izin hakkı verilip verilmediğine bakılmadığıdır. Eğer işçiye bu konuda izin verilmiyorsa ve fazla çalışma karşılığı olarak maaşına ek bir ödeme yapılmıyorsa bu durumda dava açmak gerekir. Açılacak davada hesaplama bilir kişi tarafından yapılacaktır. Fazla çalışma 7,5 saat ile 9 saat arasında değişen kanuni günlük çalışma süresini aşan çalışmalardır. Fazla çalışma, parasal açıdan en az % 50 zamlı saat ücretini gerektirir. Aylık maktu ücretli işçilerde, saat ücreti aylık ücretin (7,5 x 30=) 225 ‘e bölünmesiyle bulunur ve %50 zam oranı uygulanır. Ödenmemiş fazla çalışma ücretleri, son ücret üzerinden değil, ait oldukları dönemlerin ücretleri üzerinden hesaplanmaktadır.

fazla-calisma-ucreti