Avukat Dinç Can Kaptan'ın BBC gazetesi Bilişim Suçları Dijital Şiddet üzerine son röportajını okumak için lütfen tıklayın.  Cumhuriyet Gazetesi'nde de yayınlanan bu röportajı Cumhuriyet Gazetesi üzerinden okumak için ise lütfen burayı tıklayın.

Kiranın Ödenmemesi Halinde Ne Yapabilirim

Kira sözleşmesinden doğan alacaklarda iki çeşit tahliye yöntemi vardır. Kiranın ödenmemesi halinde ne yapabilirim sorusuna verilecek en iyi yanıt tahliye talepli icra takibi başlatmaktır. Bu icra takibi başlatma işlemi karışık bir işlem olduğundan insanların hata yapması muhtemeldir. Bu sebeple işlemin bir avukat yardımı yapılması çok daha iyi olacaktır.

İcra takibi başlatıldıktan sonra ödeme emri borçluya tebliğ edilir. Borçlu tebliğden itibaren 30 gün içerisinde borcunu ödemezse bu durumda icra mahkemesinde tahliye davası açmak gerekir. Tahliye davası açıldıktan sonra mahkeme bir duruşma günü belirler ve bu davalar genellikle tek celsede sonuçlanır. Daha sonra alınan tahiye kararının icraya konulması gerekir. Tahliye işlemleri sırasında bir takım masraflar ortaya çıkar. Bu masraflar; memur yolluğu, yol ücreti, hammaliye, nakliye gibi masraflardır. Tahliye sonucunda evden alınan eşyaların yedi edim deposuna konulması gerekir. Yedi emin için de bir ücret ödenmesi gerekir. Kiranın ödenmemesi halinde ne yapabilirim sorusununda yanında kiracıyı çıkarmak için ne kadar masraf gerekeceği de dava açılmadan önce iyi araştırılmalıdır.

Kiracı Tahliye Etmek Ne Kadar Sürer

1. Çekeceğiniz ihtarda  3 gün, 10 gün gibi bir süre vermeniz tahliye davası açmak açısından yeterli değil. İhtarda 7 gün içinde itiraz, 30 gün içinde ödemesi gerektiğini açıkça ifade etmek lazım.

Vadesi geçtiği halde ödemeyip biriken kira bedellerini, altı ay veya daha fazla süreli kira sözleşmelerinde 30 gün altı aydan daha az süreli kira sözleşmelerinde ise 6 gün süre içerisinde kendisine ihtarname tebliğine rağmen ödemezse temerrüde düşmüş olur. Kiralayanın da bu sebeple tahliye davası açma hakkı doğmuş bulunur.

2. Ayrıca noterden yapılacak işlem haklı ihtar olarak sayılmakla beraber ihtarı icra takibi şeklinde icra dairesi kanalıyla yapmak daha pratik bir yöntemdir. Er ya da geç alacağın tahsili veya gayrimenkulun tahliyesi için yolunuz icra dairesine düşecek.

Kiracıyı Tahliye Etmek İçin Gerekenler

Kiracıyı tahliye etmenin altın kuralı bir avukat yardımı almaktadır. Avukat yardımı almadan kiracıyı çıkarmanız çok uzun sürecektir. Bunun dışında geçerli bir kira sözleşmesine ihtiyaç vardır. İmzaları eksik olan veya düzgün doldurulmamış kira sözleşmeleri geçerli değildir. Bütün bunlara ek olarak kiracının kirasını ödemiyor olması gerekir. Eğer kiracı kirasını düzgün şekilde ödüyorsa kiracıyı temerrüt nedeniyle çıkaramazsınız. O zaman başka yöntemler denemek gerekecektir. Kiranın ödenmemesi halinde ne yapabilirim gibi sorularınız için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

kiranin-odenmemesi-haline-ne-yapabilirim