Avukat Dinç Can Kaptan'ın BBC gazetesi Bilişim Suçları Dijital Şiddet üzerine son röportajını okumak için lütfen tıklayın.  Cumhuriyet Gazetesi'nde de yayınlanan bu röportajı Cumhuriyet Gazetesi üzerinden okumak için ise lütfen burayı tıklayın.

Tanıma Tenfiz Davası

Yabancı bir ülkede alınan boşanma kararı Türkiye de tanıma tenfiz davası açılmadan geçerli olmaz. Bu nedenle yabancı bir ülkede boşanmış olsanız bile Türkiye hala evli görünürsünüz. Türk vatandaşları yabancı ülke mahkemelerinde boşanmış olmasına rağmen Türkiye’de evli göründüğü ancak Türkiye de yeni bir evlilik yapacakları sırada farketmektedirler.

Tanıma Tenfiz Avukatı Ankara

Yabancı Mahkemeler tarafından verilmiş boşanma kararının Türkiye de tanıtılması bir dava yolu ile olmaktadır. Bu davayı açmak isteyen kişiler genellikle yurt dışında olduklarında bu davayı bir avukat vasıtasıyla yapmaktadırlar. Böylece kişinin Türkiye’ye gelmesi gerek kalmamaktadır. Bulunduğunuz ülke konsolosluğundan alacağınız bir vekaletname ile Türkiye’de bir avukat tutabilir ve yabancı ülkede gerçekleşmiş olan boşanma işleminin Türkiye’de tanınmasını sağlayabilirsiniz.

Tanıma Tenfiz davalarınında taraflardan birinin Türkiye’de ikameti bulunuyorsa ise tanıma tenfiz davası Ankara, İzmir yada İstanbul Aile Mahkemelerinde açılmalıdır. Ankara başkent olması sebebiyle bir çok vatandaşımız Yurtdışı Mahkeme kararının tanıma tenfiz davasını Ankara da bir avukat bularak sonuca ulaştırmaktadır. Bu Tanıma Tenfiz davasında tarafların her ikisinin de ayrı bir avukat tutması davanın çok daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Tanıma Tenfiz Davası Şartları Nelerdir?

Yabancı boşanma karının Türkiye de geçerli olması için öncelikle bir mahkeme tarafından verilmiş olması gerekmektedir. Avusturya, Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Amerika, Kanada, Avusturalya, İşveç, Norveç, İtalya gibi bir çok ülkede Boşanma Kararları Mahkemelerce tarafından verilmektedir. Ayrıca Tanıma Tenfiz işlemi için boşanma kararı veren Lahey Sözleşmesine üye olması gereklidir. Bu sözleşme gereğince kararın üzerinde apostil belgesi (apostil şerhi) olması gereklidir. Ayrıca yabancı ülkede alınmış boşanma kararının kesinleşmiş olması da gereklidir.

Tanıma tenfiz davası Ankara

Tanıma Tenfiz Nasıl Olur?

Tanıma tenfiz davası belgeleri yukarı da açık şekilde yer almaktadır. Tüm bu belgeler yeminli tercüman vasıtasıyla Türkçe’ye çevrilme konsolosluk tarafından tasdik edilmelidir. Bu çeviriler Türkiye’de noter onaylı olarak yaptırılabilmektedir. Daha sonra açılacak dava aile yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanıma ve tenfizi gerçekleştirilecek ve nüfusa tescil edilecektir.

Tanıma Tenfiz davası basit usule tabi olduğundan adli tatilde de görülebilir. Yetkili mahkeme Türkiye’de ikameti olmayanlar için ANKARA, İzmir yada İstanbul Aile Mahkemeleridir. Yabancı mahkeme kararı kamu düzenine aykırı ise Türkiye’de tanınması gerçekleşmez.

Türkiye’de Boşanma Davası Ücreti Nedir?

Türkiye’de boşanma davası ücreti farklılıklar gösterebilir. Zira bazı boşanma kararlarında karşı taraf yabancı uyruklu olabilmektedir. Bu durumda dava dilekçesinin karşı tarafın diline çevrilmesi gereklidir. Bu durumda bilirkişi ücreti ödemek gerekir. Ayrıca tebligat yurtdışına yapılacak ise Yurt dışı tebligat ücretinin de yatırılması gerekmektedir.

Ayrıca mahkeme harçları ve gider avansı ödenmesi davanın açılabilmesi için gereklidir. Türkiye’de boşanma davası avukatlık Ücreti çalışacağınız avukata ve maddi durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Yurtdışında bulunan boşanma avukatları ile Türkiye’deki avukatlar arasında işbirliği yapılabilmektedir.

Tanıma tenfiz davaları Ankara

Yukarıda örnek vergiğimiz üzere Almanya, Fransa , Hollanda gibi ülker Lahey sözleşmesine üyedirler. Bu yüzden Almanya’daki, Fransa’daki yada Hollanda’daki Boşanmanın Türkiye’de Tanıma Tenfiz davası açılması için anlatılan işlemlerin yapılması gerekmektedir. Konu ile ilgili her türlü hukuki destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıda Lahey Sözleşmesine Üye Ülkelerin Listesini bulabilirsiniz.

ABD Dominik İzlanda Panama

Almanya Ekvador Japonya Polonya

Andora El Salvador Karadağ Portekiz

Antigua Ermenistan Kazakistan Romanya

Arjantin Estonya Kolombiya Rusya Federasyonu

Arnavutluk Fiji Kuzey İrlanda Saint Kitts ve Nevis

Avustralya Finlandiya Lesotho Saint Lucia

Avusturya Fransa Letonya Saint Vincent

Azerbaycan Grenada Liberya Samoa

Bahamalar Grenadines Lihtenştayn San Marino

Barbados Güney Afrika Litvanya Seyşeller

Barbuda Güney Kore Lüksemburg Sırbistan

Belarus Gürcistan Macaristan Slovakya

Belçika Hırvatistan Makedonya Slovenya

Belize Hindistan Malavi Surinam

Birleşik Krallık (İngiltere) Hollanda Malta Svaziland

Bosna-Hersek Honduras Marshall Adaları Tonga

Bostvana Hong Kong ve Makou Mauritius Trinidad ve Tobago

Brunei Sultanlığı İrlanda Meksika Türkiye

Bulgaristan İspanya Moldova Ukrayna

Cook Adaları İsrail Monako Venezuela

Çek Cumhuriyeti İsveç Yeni Zelanda

Çin Halk Cumhuriyeti İsviçre Niue Yunanistan

Danimarka İtalya Norveç

Yorumlar (3)

  1. Utku
  2. Turan
  3. Ramazan Yeşil